Πιο πρόσφατα

2/9/17

9th Street Mode Festival day 1 @ FIX Open Air, 1/9/2017

Παρά τις εννέα διοργανώσεις, το Street Mode Festival δεν σταματά να μεγαλώνει. Στο φετινό φεστιβάλ θα ανέβουν στη σκηνή -στις τέσσερις σκηνές για την ακρίβεια- περισσότερα από 50 ονόματα με την αρχή να γίνεται χθες (1/9): Villagers of Ioannina City, Nightstalker, Naxatras, Senser, Skints και άλλοι ξεκίνησαν την... κατεδάφιση του χώρου του FIX Open Air.

Καταφτάσαμε στο χώρο γύρω στις 19.00, λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή οι Big Nose Attack. Η μεγάλη μύτη επιτέθηκε στη Θεσσαλονίκη με πίτσα και σέξυ ροκ, και ο κόσμος που ήδη από νωρίς είχε αρχίσει να μαζεύεται ακολούθησε το ρυθμό τους. Από την είσοδο έως τα stages ο κόσμος άρχισε να πληθαίνει από αρκετά νωρίς το απόγευμα για να παρακολουθήσει τα live και τα παράλληλα event.


Με το ρολόι να δείχνει 20.00 μεταφερθήκαμε στο έτερο ανοιχτό stage, όπου ξεκινούσαν οι Bad Movies. Ελληνικό πανκ, ηλεκτρισμός και ενέργεια από την τετράδα, που σε κάθε live στην πόλη τους προκαλούν πανικό. Την ίδια στιγμή, στην εσωτερική σκηνή (Sailor Jerry Stage) ξεκίνησαν και οι Noise Figures το δικό τους σετ, "αναγκάζοντας" μας να μην παρακολουθήσουμε μέχρι το τέλος τους Bad Movies, μιας και θέλαμε και ήταν η πρώτη φορά που θα βλέπαμε το ντουέτο από την Αθήνα.


Από τη μία η ενέργεια τους και από την άλλη ο ψυχεδελικός χαρακτήρας τους δίνει στους Noise Figures κάτι ξεχωριστό, παρουσιάζοντας μας ένα περισσότερο από αξιοπρεπέστατο live, και, αν και στην αρχή ο κόσμος ήταν λίγος, σύντομα ο χώρος σχεδόν γέμισε. Μπροστά σε περίπου 1500 άτομα ανέβηκαν στην ίδια σκηνή οι Naxatras και μας οδήγησαν ξανά σε ένα ψυχεδελικό, ονειρικό ταξίδι, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων και το κομμάτι που πιθανόν να είναι το πρώτο single του νέου τους δίσκου και ακροβατεί μεταξύ ροκ των 70s και space rock.




Όσο περιμέναμε την αλλαγή από τους Noise Figures στους Naxatras, είχαμε και την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο Street Stage και δεν το μετανιώσαμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την dub κολεκτίβα των εκ Λονδίνου ορμώμενων Skints. Ένα ιδιαίτερο ανακάτεμα ήχων από τη Τζαμάικα, την Αφρική, αλλά και χαρακτηριστικούς "Λονδρέζικους" ήχους, reggae, ska και dub σε απόλυτη αρμονία και όλο το κοινό να ακολουθεί και να χορεύει στους ρυθμούς τους.



Γύρω στις 22.00 και μετά το ταξίδι στο διάστημα με τους Naxatras, ήρθε η ώρα για πάρτυ: Vodka Juniors στο Mode Stage, μπάλες, στρώματα και άνθρωποι να περνάνε από χέρι σε χέρι, πανικός πάνω και κάτω από τη σκηνή και το αίμα να χτυπάει στις φλέβες όσο οι Vodka Juniors κάνουν... τα δικά τους. Κάπου εδώ ρίξαμε μια ματιά στο τι γινόταν πίσω μας και το μόνο που βλέπαμε ήταν κεφάλια. Ανδρικά, γυναικεία, νεαρά, μεγαλύτερης ηλικίας, τριχωτά, καραφλά, κεφάλια παντού σε τέτοιο σημείο που ακόμα κι αν θέλαμε να μετρήσουμε περίπου πόσες χιλιάδες ήταν το βράδυ της Παρασκευής στο Street Mode θα ήταν αδύνατο, μόνον τα επίσημα στοιχεία της διοργάνωσης θα μπορούσαν να μας δώσουν μια εικόνα.



Πίσω στην Street Stage, για μια εμφάνιση που περιμέναμε με ανυπομονησία και απορία για το αποτέλεσμα. Μόλις δυο μήνες μετά το καρδιακό πρόβλημα που τον οδήγησε στο νοσοκομείο, ο Αργύρης των Nightstalker είναι έτοιμος να ανέβει ξανά στη σκηνή. Εμφανώς κουρασμένος και ταλαιπωρημένος, αλλά με διάθεση να "γυρίσει ανάποδα" τη δυσκολία και να βγάλει ενέργεια, τόσο ο Αργύρης όσο και οι υπόλοιποι Nightstalker μας παρουσίασαν ένα σετ το οποίο, σε συνάρτηση με τα δεδομένα, ήταν πολύ καλό. Θα ήταν ακόμα καλύτερο αν δεν υπήρχαν και κάποια προβλήματα στον ήχο, όπου σε κάποιες στιγμές ο εξωτερικός ήχος (για το κοινό) κοβόταν τελείως.



Λίγο πριν τις 23.00 πήραμε ξανά τον καθιερωμένο δρόμο προς τη δεύτερη ανοιχτή σκηνή, όπου ήδη ακουγόταν ο Κωσταντής Πιστιόλης -με φανέλα Αστέρα Εξαρχείων παρακαλώ. Σβηστά φώτα και πίσω στην οθόνη το λογότυπο να γράφει: Villagers of Ioannina City. Με κλαρίνα, γκάιντες, φλογέρες και ό,τι άλλο πνευστό της ελληνικής και όχι μόνο παράδοσης μπορείς να φανταστείς, ένα ατμοσφαιρικό ψυχεδελοβουκολικό ταξίδι από την κόλαση στον ουρανό και πάλι πίσω, από αυτά που πολύ καλά ξέρει να οργανώνει το ταξιδιωτικό γραφείο των VIC.


Όσο κι αν θέλαμε να μείνουμε για Fundracar, Senser και Zion Train, η κούραση και η προληπτική "προστασία" των κορμιών μας για τις επόμενες ημέρες δεν μας το επέτρεψαν.

Δυστυχώς λόγω των πολλών συμμετοχών, με πολλές να συμβαίνουν παράλληλα, δεν ήταν δυνατό να δούμε όσα συγκροτήματα θέλαμε. Έχουμε βέβαια ακόμα δυο μέρες μπροστά μας, και ελπίζουμε οι επόμενες διοργανώσεις να διαρκούν ακόμη περισσότερες ημέρες, ώστε να μένουν όλοι ικανοποιημένοι.

Το πλήρες πρόγραμμα της 1ης ημέρας του 9ου Street Mode Festival:


Το πλήρες πρόγραμμα της 2ης ημέρας του φεστιβάλ:


Ακολουθούν ρεπορτάζ για τη 2η και την 3η ημέρα, μείνετε συντονισμένοι! Δες εδώ όλο το πρόγραμμα και τα παράλληλα events!

Δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες εδώ.

Κείμενο - φωτογραφίες: Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.