Πιο πρόσφατα

10/4/17

Samsara Blues Experiment - One with the Universe

Οι Samsara Blues Experiment κυκλοφορούν φέτος την τέταρτη ολοκληρωμένη δουλειά τους, One with the Universe, ένα άλμπουμ που αποτελείται μεν από μόλις πέντε κομμάτια, αλλά αγγίζει σε συνολική διάρκεια τα 50 λεπτά. Πώς γίνεται αυτό; Ακούσαμε τον δίσκο, και... λύσαμε -προσπαθήσαμε μάλλον- το μυστήριο της μουσικής των Samsara Blues Experiment.

Πρώτο κομμάτι είναι και το πρώτο και μοναδικό single που ακούσαμε από το δίσκο, το Vipassana, που ξεκινά με μια pink-floydική instrumental εισαγωγή, με έντονο όμως το heavy rock στοιχείο της μπάντας και "νευριασμένα" φωνητικά. Σε αυτόν το δίσκο οι Samsara Blues Experiment χρησιμοποιούν αναλογικά synth, πλήκτρα και εφφέ, κάτι που φαίνεται ήδη από το Vipassana, αλλά δεν χάνεται σε κανένα σημείο του κομματιού η ταυτότητα του συγκροτήματος, ίσα ίσα, τουλάχιστον η έναρξη του κρίνεται κάτι περισσότερο από ικανοποιητική, μιας και blues, ψυχεδέλεια και heavy rock αλληλοσυμπληρώνουν σχεδόν τέλεια το μουσικό παζλ που επιδιώκει η τριάδα.

Με εφφέ και πλήκτρα που σε οδηγούν σε μουσικές σχεδόν εκκλησιαστικού οργάνου, αλλά βαθιά επηρεασμένο από τους Kyuss και με καθαρά stoner αισθητική, έρχεται το instrumental (εκτός από δυο λόγια "εισαγωγικά) Sad Guru Returns.

Στο Glorious Daze έχουμε να κάνουμε με ένα κομμάτι psych, αλλά και blues, αλλά και stoner, σχεδόν αριστουργηματικά βαρύ χωρίς να είναι βαρύ, απόλυτα ταιριαστό για αφέγγαρα βράδια, καπνό, αλκοόλ (όπως κι όλη η μουσική τους θα μου πεις, δεν θα 'χεις κι άδικο).


Έλα όμως που ακολουθεί το ομώνυμο του δίσκου και μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι (15:02 ακριβώς παρακαλώ), One with the Universe. Με μια spooky εισαγωγή και στοιχεία και πάλι των αριστουργημάτων των Pink Floyd, αλλά και της ψυχεδελικής πλευράς των Black Sabbath (βλ. Planet Caravan), ακροβατεί ανάμεσα σε μέθη και παραισθήσεις, μέχρι να ξεσπάσει σε ένα άρτιο παικτικά οργισμένο rock n' roll, που πατάει πάνω στην ψυχεδέλεια, τη διώχνει και τελικά πορεύεται μαζί της με fuzzed-out κιθαριστικά riffs κι ολοκληρώνεται με ξύλο. Πολύ ξύλο.

Ο δίσκος κλείνει με το Eastern Sun & Western Moon, το κομμάτι με τους... περισσότερους στίχους, επίσης επηρεασμένο από τις πρώτες μέρες τις stoner και τους Kyuss, με λιγότερο ξεκάθαρα εφφέ, στα φωνητικά κυρίως τα καταλαβαίνεις, που θυμίζει κάπως περισσότερο και τις προηγούμενες δουλειές των Samsara Blues Experiment.

Οι Γερμανοί psych rockers μας δίνουν με το One with the Universe ένα άλμπουμ σχεδόν αριστουργηματικό, ένα άλμπουμ "όπως πρέπει". Οι χαρακτηριστικοί τους ήχοι ήταν εκεί, το σιτάρ ήταν εκεί, τα heavy riffs, τα "τρομακτικά τύμπανα" και τα αλλόκοτα φωνητικά, ο Christian Peters, ο Hans Eiselt κι ο Thomas Vedder ήταν εκεί. Εξαιρετική δουλειά που παρά τη μεγάλη διάρκεια των κομματιών μας κράτησε καθηλωμένους μέχρι να τελειώσει, κρατώντας σκόρπιες σημειώσεις απλά για να μην ξεχάσουμε τι θέλαμε να γράψουμε. Μία δουλειά που θα μείνει για καιρό, ένα πείραμα (με τα synth) που κρίνεται απόλυτα επιτυχημένο, ένας δίσκος που απλά δεν γίνεται να μην χαθείς μέσα στις μελωδίες του.


Το άλμπουμ κυκλοφορεί ήδη ηλεκτρονικά και από τις 12 Μαΐου σε φυσική μορφή. 27 Μαΐου οι Samsara Blues Experiment έρχονται στην Ελλάδα και το Fuzz Live Music Club, εισιτήρια ήδη προπωλούνται. Περισσότερα εδώ.

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.