Πιο πρόσφατα

9/6/14

Imam Baildi: "Υπάρχουν πολλές αξιόλογες και δημιουργικές μπάντες στην Ελλάδα"

Photo by Loukas Ziaras // River Party 2013
Τους γνωρίσαμε το 2007, μέσα από τον ομώνυμο δίσκο τους, ο οποίος ήρθε να δώσει στην ελληνική σκηνή αυτό που της έλειπε. Μια γερή δόση φρεσκάδας. Οι Imam Baildi πλέον διανύουν τον έβδομο χρόνο ζωής τους, είτε ως "δυάδα" είτε ως ολοκληρωμένη μπάντα, μετρώντας πολλές σημαντικές συνεργασίες, για να μην αναφέρουμε τις παρουσίες τους σε κορυφαία φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων, στην Ευρώπη αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό.

Την Παρασκευή 13 Ιουνίου επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη για την πρώτη τους καλοκαιρινή συναυλία (fb event) και φυσικά δεν θα γινόταν να γλιτώσουν από τα... νύχια του Mr. Τρένο.

Η πρώτη ερώτηση δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλή: Γιατί Imam Baildi;
Όταν ξεκινήσαμε δεν γράφαμε στίχους, και από κομμάτια που κάναμε και πριν τους Imam Baildi είχαμε τη συνήθεια να βάζουμε τίτλους φαγητών. Η διαδικασία είναι πολύ παρόμοια: δοκιμάζεις διαφορετικά υλικά, και κάποιες φορές το αποτέλεσμα είναι γευστικό, κάποιες όχι... Συγκεκριμένα το Imam Baildi το επιλέξαμε γιατί είναι ένα φαγητό που συνδυάζει παραδόσεις της Ανατολής και της Δύσης, όπως και η μουσική μας.


Ενώ στην αρχή ήταν «οικογενειακή υπόθεση», τι ήταν αυτό που σας έκανε να δημιουργήσετε ολόκληρη μπάντα; Ανταπόκριση υπήρχε σε κάθε περίπτωση.
Όταν δουλεύαμε τον πρώτο δίσκο δεν είχαμε σκεφτεί καν πώς θα παρουσιάσουμε αυτό το υλικό ζωντανά. Μόλις κυκλοφόρησε είχαμε αρκετές προτάσεις για συναυλίες και αποφασίσαμε ότι δε θέλαμε να το παρουσιάζουμε σα dj set, όπως συνηθίζεται σε στουντιακά project αλλά να επιχειρήσουμε να στήσουμε μία μπάντα που θα έπαιζε αυτό το υλικό ζωντανά, γιατί πιστεύαμε ότι αυτό θα ήταν πιο ενδιαφέρον για το κοινό.

Το poster της συναυλίας στη Θεσ/νίκη
Ποια ήταν τα «κριτήρια» με τα οποία συνθέσατε την ομάδα σας;
Το στυλ και το μουσικό background του κάθε μουσικού από τη μία και η χημεία που είχαμε μεταξύ μας από την άλλη.

Μέσα σε επτά χρόνια από το πρώτο σας άλμπουμ, έχετε βρεθεί να θεωρείστε από τα πιο γνωστά συγκροτήματα σε Ελλάδα και όχι μόνο. Το περιμένατε;
Δεν είχαμε θέσει συγκεκριμένους στόχους και ούτε τώρα το κάνουμε. Προσπαθούμε να εξελισσόμαστε και να παίζουμε σε διαφορετικά ακροατήρια γιατί πιστεύουμε ότι η ελληνική μουσική μπορεί και αξίζει να ακούγεται εντός και εκτός της χώρας.

Πως είναι οι εμπειρίες από το εξωτερικό; Πως σας αντιμετωπίζει ο κόσμος;
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική. Ακόμα και χωρίς να καταλαβαίνουν τους στίχους, χορεύουν αμέσως και μπαίνουν κατευθείαν στο νόημα. Κάθε συναυλία στο εξωτερικό είναι μια πρόκληση και είναι μεγάλη η χαρά μας όταν βλέπουμε τον κόσμο να περνά καλά!

Σε πόσες χώρες έχετε περιοδεύσει μέχρι τώρα; Θα θέλατε να πάτε και αλλού;
Έχουμε παίξει σε 23 χώρες, θα θέλαμε να πάμε παντού!

Photo by Zeta Karkampouna // Boxx Live Stage
Αν είχατε την ευκαιρία να μείνετε και να δουλεύετε στο εξωτερικό, θα το κάνατε;
Όχι, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό που έχει ενδιαφέρον για το ξένο κοινό είναι ότι η μουσική που κάνουμε είναι ελληνική και συνδέεται έστω και έμμεσα με ο, τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Αυτό θα το χάναμε αν ζούσαμε έξω. Επίσης, είμαστε πολύ χαρούμενοι που ζούμε στην Ελλάδα, παρά τα γνωστά προβλήματα.

Τι μουσική προτιμάτε; Παρακολουθείτε καθόλου την ελληνική «εναλλακτική» σκηνή;
Ναι, αν και κυρίως ακούμε ξένη μουσική. Στην Ελλάδα πάντως υπάρχουν πολλές καινούριες αξιόλογες μπάντες που δουλεύουν με δημιουργική συνέπεια και πρωτοτυπία.

Ποια είναι η σχέση σας με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση;
Τηλεόραση δεν πολυβλέπουμε, ραδιόφωνο ακούμε αρκετά.


Πως θα είναι το φετινό καλοκαίρι για τους Imam Baildi; Σίγουρα στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η ξεκούραση!
Λίγο μετά τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη φεύγουμε για την πρώτη μας περιοδεία στον Καναδά όπου θα παίξουμε μεταξύ άλλων στο Montreal Jazz Festival, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της χώρας. Επιστρέφουμε στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου και στις 14 Ιουλίου θα κυκλοφορήσει ο επόμενος δίσκος μας, τον οποίο θα παρουσιάσουμε στο Θέατρο Βράχων. Ο δίσκος θα διατεθεί αποκλειστικά στο χώρο της συναυλίας, και ετοιμάζουμε μια μουσική γιορτή με εκλεκτούς καλεσμένους. Ανάμεσά τους θα είναι η Γλυκερία, με την οποία θα συνεργαστούμε για πρώτη φορά, ο Εισβολέας και άλλοι καλεσμένοι – έκπληξη! Στη συνέχεια ξεκινάμε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, όλες οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα στη σελίδα μας στο Facebook (βλέπε και κάτω φωτό).



Συνέντευξη στο Λάμπρο Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.