Πιο πρόσφατα

9/8/13

Υπόγεια Ρεύματα - Θάνος Ανεστόπουλος: "πιστεύω και σε πιο νέες γενιές οι οποίες δεν χρειάζονται μέντορες και καθοδηγητές αλλά ανθρώπους απλούς και αληθινούς"

(σ.σ. Κοινή συνέντευξη των καλλιτεχνών για την Bohemians Music Page, η οποία φιλοξενείται στο blog μας μέχρι να είναι δυνατό να μπει στο site της Bohemians.)


Οι δυο μαζί, μετρούν σχεδόν μισό αιώνα στη σκηνή. Από τις αρχές των '90s ακόμη, καθιέρωσαν τον ήχο τους και βοήθησαν στη διαμόρφωση της ιστορίας του ελληνικού ροκ. Στη συνέντευξη που ακολουθεί τόσο τα Υπόγεια Ρεύματα, όσο και ο Θάνος Ανεστόπουλος, κάνουν τον απολογισμό των χρόνων που πέρασαν, και μιλούν γι αυτά που θα 'ρθουν, τα εξίσου όμορφα, για τη... δεύτερη νιότη τους, αν μου επιτρέπετε να γράψω και να πω... Η κουβέντα μας αυτή έγινε στα πλαίσια της εμφάνισης τους στο 35o River Party, στο Νεστόριο Καστοριάς.



Δεν είναι ψέμα να πούμε πως όταν μιλάμε για τα Υπόγεια Ρεύματα, μιλάμε για ένα κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής ροκ. 21 χρόνια πορείας, με σκαμπανεβάσματα, μεγάλες στιγμές, «διαλείμματα» και φτάνουμε εδώ, στο 2013, με ένα νέο δίσκο να ετοιμάζεται.

Υ.Ρ.: Ναι... με νέο υλικό θα λέγαμε πιο σωστά.

Λίγο καιρό πριν είχατε αναφέρει πως όλες σας οι νέες δουλείες θα κυκλοφορήσουν πρώτα διαδικτυακά, και αργότερα θα γίνει μια επιλογή για το νέο δίσκο. Απ' ότι φαίνεται δεν μένετε στάσιμοι, αλλά «εναρμονίζεστε», θα λέγαμε, «με το περιβάλλον» και με την διαμόρφωση των πραγμάτων στη μουσική.

Υ.Ρ.: Μμμ.. ναι.. ή το περιβάλλον εναρμονίζεται με εμάς!

Το 2013 έφερε για εσάς μια νέα συνεργασία, με ένα άλλο σπουδαίο άτομο της ελληνικής ροκ, αυτή με το Θάνο Ανεστόπουλο, όπου πλέον θα λέγαμε ότι είστε αχώριστοι, με μια μεγάλη συναυλία να βρίσκεται στα σκαριά για τις 10 Σεπτέμβρη. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια, και για τη συναυλία αλλά και γενικά γι αυτήν τη συνεργασία; Ξέρουμε ότι με τον Θάνο Ανεστόπουλο είστε γνωστοί από παλιά.

Υ.Ρ. : Με τον Θάνο και τα Διάφανα Κρίνα έχουμε μια κοινή πορεία πολλά χρόνια. Ο Θάνος ήδη συνεργαζόταν 3 χρόνια τώρα με τον Νίκο Γιούσεφ στις μουσικές αναζητήσεις του . Είχαμε δοκιμάσει και πιο παλιά να ετοιμάσουμε κάτι αλλά δεν ευδοκίμησε.  Αυτή την φορά όμως τα καταφέραμε να συμπράξουμε επί σκηνής και να συνταξιδέψουμε με όχημα τα κομμάτια μας και την όρεξη μας για νέο ήχο, τον ήχο που γεννήθηκε παίζοντας πλέον μαζί. Αυτή τη σύμπραξη με νέους ήχους θα ακούσουμε και στην Τεχνόπολη στις 10 Σεπτεμβρίου, όπου θα ανέβουμε με τον Θάνο επί σκηνής και ίσως εκεί μας περιμένουν και κάποιες εκπλήξεις!.... 

Μια ερώτηση για τον κύριο Ανεστόπουλο, για το, ίσως, πιο καυτό μουσικό θέμα του καλοκαιριού. Υπήρξαν φήμες, υπήρξε ανακοίνωση, υπήρξε και επιβεβαίωση. Αναμένουμε λοιπόν την επανένωση των Διάφανων Κρίνων, μετά από 4 χρόνια.

Θ.Α.: Επειδή στην ζωή ο δρόμος είναι ένας και όχι πολλοί και επειδή σ' αυτόν τον δρόμο υπάρχουν αφετηρίες και συνεχόμενοι τερματικοί σταθμοί και ξανά καινούριες αφετηρίες και αναχωρήσεις, απ' την στιγμή που οι άνθρωποι δεν ορίσαμε εμείς να φτιάξουμε τα σενάρια της ζωής αλλά να αφήσουμε στην ζωή μια πόρτα ανοιχτή να μας εκπλήσσει από εκείνη την στιγμή και μετά το ενδεχόμενο μιας νέας διαδρομής μουσικής μέσα από την επανασύνδεση των Διάφανων Κρίνων πλέον φαίνεται πιο εφικτή από ποτέ - ίσως να είναι και η ανάγκη να ολοκληρωθεί ένα ταξίδι που όσο να' ναι διακόπηκε απότομα χωρίς ουσιαστικά να είχαμε
νιώσει πως ήταν η ώρα του - έχουμε αρκετά πράγματα ακόμη να δώσουμε και να πούμε και εύχομαι η απόσταση και η σιωπή αυτών των χρονών να γεννήσει όμορφες καινούριες στιγμές για όλους μας

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια μεσολάβησαν πολλά, με αποκορύφωμα τον προσωπικό σας δίσκο, αλλά και τη φετινή συνεργασία με τα Υπόγεια Ρεύματα. Βέβαια, υπήρξαν και πολλές ακουστικές εμφανίσεις παράλληλα με εκθέσεις ζωγραφικής. Θα θέλαμε λοιπόν να μάθουμε λίγα παραπάνω πράγματα γι αυτά, πως ζήσατε την στενή επαφή με το κοινό μέσω αυτών των εμφανίσεων;

Θ.Α.: Υπήρξε αγκάλιασμα και αληθινή αποδοχή από τον κόσμο - ξέρετε όταν μέσα στην αφυδατωμένη εποχή που όλοι βιώνουμε και στο καρβουνιασμένο σκηνικό μιας καθημερινότητας που σε πνίγει και σε φοβίζει για το ποιο θα ναι από δω και πέρα το μέλλον και δεν προσπαθείς να απαντάς με δημιουργικότητα και να παράγεις ζωή και ιδέες τότε το πιο πιθανό είναι να ενσωματωθείς και εσύ με αυτό το μηδενικό και νοσηρό σκηνικό. Ο κόσμος χρειάζεται να νιώθει δίπλα του τους δημιουργούς και να τους βλέπει όρθιους και δουλευταράδες με φωνή και άποψη - προσπαθώ όσο μπορώ να παρατηρώ το γύρω μου και να το καταγράφω με τον τρόπο μου είτε μέσω ενός στίχου είτε μέσω ενός πίνακα -μ αυτό άλλοτε ταυτίζονται διάφοροι άνθρωποι άλλοτε όχι - όταν όμως συμβαίνει και για τα δυο μέρη να
συναντιούνται έστω με όχημα την δημιουργική βία τότε τα αποτελέσματα είναι μαγικά. Με τα Υπόγεια είμαστε φίλοι από παλιά και συνεργάτες με τον Νίκο Γιούσεφ εκτός από φίλος για χρόνια, προσπαθούμε να αποδώσουμε τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων όντας χρόνια πολλά όλοι μας πάνω στην σκηνή ενώνοντας την στιχουργία και τα τραγούδια που μίλησαν και μιλάνε ακόμα, πιστεύω και σε πιο νέες γενιές οι οποίες δεν χρειάζονται μέντορες και καθοδηγητές αλλά ανθρώπους απλούς και αληθινούς που να υπερασπίζουν έντιμα την συνέχεια της ελληνικής ροκ σκηνής -και πιστεύω πως μ’ αυτή την φετινή καλοκαιρινή μουσική σύζευξη να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό όλα τα παιδιά μαζί - θα τα πούμε στην σκηνή λοιπόν.

Ιδιαίτερο «χρώμα», θα λέγαμε, πως δίνει το μουσικό πριόνι, που προσωπικά πρώτη φορά είδα και, μάλλον, άκουσα, όταν σας είδα στον ΣτΝ την άνοιξη.

Υ.Ρ. Το μουσικό πριόνι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο όργανο που στην Ελλάδα παίζουν ελάχιστοι και αυτοί ερασιτεχνικά. Ο μόνος που παίζει επαγγελματικά (όχι μόνο στα Υπόγεια Ρεύματα αλλά και σε σχήματα κλασικής μουσικής), είναι ο Νίκος Γιούσεφ, η νέα μας μεταγραφή, που κατά κύριο λόγο στη μπάντα παίζει ηλεκτρικό μπάσο και έχει βοηθήσει πολύ στη διαμόρφωση του νέου μας ήχου. 

 Σαν μπάντα έχετε ζήσει πολλές αλλαγές στη σύνθεση σας, άλλα κάθε φορά η μπάντα βγαίνει πιο δυνατή, κάτι που φαίνεται.

Υ.Ρ. Αν είναι να χαλαρώσουμε.. θα χαλαρώσουμε μια και καλή!

 Σε αυτά τα 21 χρόνια, κοινός παρανομαστής μένει ο κ. Γρηγόρης Κλιούμης. Είναι, θα λέγατε, ο «αρχηγός»;

Υ.Ρ. Ο μπαμπαστρούμφ .. ας πούμε καλύτερα!!!


Κάθε μέλος ενσωματώθηκε στη μπάντα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και άλλες καταστάσεις για το συγκρότημα. Πώς έγιναν οι γνωριμίες και οι επαφές, και γενικότερα, ποίο ήταν το ιστορικό αυτών των προσθηκών;

Υ.Ρ. Η φιλία κατά κύριο λόγο και η όρεξη για δημιουργία επικρατούν των συνθηκών. Αλλά για 13 άτομα δεν έχουμε χώρο να μιλήσουμε αναλυτικά σε μια συνέντευξη.

Μεταξύ '92 και '96 το συγκρότημα εξελίχθηκε με καταιγιστικούς ρυθμούς, καταλήγοντας μέσα σε ούτε δύο χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου, να παίζετε στο Θέατρο Βράχων, πράγμα δύσκολο, ακόμη και σήμερα που θεωρητικά γίνεται κανείς γνωστός πιο εύκολα. Πως το διαχειριστήκατε όλο αυτό;

Υ.Ρ. Όπως δείχνει το διαχειριστήκαμε, είναι φανερό. Tο πως... ποιος το ξέρει;

Ας έρθουμε στο παρόν, και το μέλλον, για ακόμη μια φορά. Ξένος, τρέμει η ζωή, ποδήλατο, τα κομμάτια που ήδη έχουν κυκλοφορήσει και, αν μη τι άλλο, είναι κλασσικά «Υπόγεια Ρεύματα», με δυνατό στίχο με νόημα, με μουσική που ξεχωρίζει και τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν εδώ και χρόνια, αν όχι από πάντα, το συγκρότημα. Η ανταπόκριση του κόσμου στα νέα κομμάτια θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιβεβαιώνουν την διαχρονικότητα της μπάντας.

Υ.Ρ. Έχουμε ξεκινήσει μια νέα πορεία που την πιστεύουμε και θα προσπαθήσουμε να την κοινωνήσουμε. Είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουμε. Διαχρονικό στα Υπόγεια Ρεύματα είναι η ειλικρίνεια.

Η φετινή σας εμφάνιση στο River Party είναι η πρώτη; Πως είναι μέχρι στιγμής η εμπειρία αυτού του φεστιβάλ;

Υ.Ρ. Είναι η τρίτη μας φορά. Το ότι θα παίξουμε μπροστά σε τόσο κόσμο που θα κατασκηνώνει χαλαρός σε ένα από τα ομορφότερα μέρη, με μόνο γνώμονα την μουσική και τη χαρά.. θα λέγαμε είναι μια τέλεια εμπειρία!!

Για το κλείσιμο, θα θέλαμε χρησιμοποιώντας ένα στίχο δικό σας ή και άλλου καλλιτέχνη, να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο.

Κανείς δε θα γλιτώσει.
Κι αυτό το μακέλεμα δε θα χει
ούτε μισό μισοσβησμένο Όχι.
Θα βουλιάζουμε-βουλιάζουμε-
κατακόρυφα με 300 και βάλε
σε συφιλιδικά νερά χωρίς τέλος
με αφορισμούς και χτυπήματα στο κεφάλι
από διαμαντένιους σταυρούς τραβεστί πατέρων
γλείφοντας
υπογράφοντας
ικετεύοντας
κι ουρλιάζοντας ξεφτιλισμένα ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ.
Κατερίνα Γώγου




Κείμενα: Lambros Loco, Φωτογραφίες: Anastasia M

Συνέντευξη αφιερωμένη στο ΓΙΩΡΓΟ, το Χρήστο, τη Λένα, τον Πάνο... και τελειωμό δεν έχει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.